Monday, May 21, 2012

TIPS pergi interview

DITAIP INDAH2 OLEH LuVidA^^ KETIKA JAM 10:36 AM
salam & hai,

tinggal lebih kurang 2 minggu lagi ida nak lapor diri (report duty) hari pertama kat opis baru. berdebar jugak rasa. perasaan die tu "gemuruh jiwa, semangat membara" tau tak. huhu~
hari ni nak share sikit tips untuk pergi interview bagi student yang baru grad atau pon, mereka-mereka yang tengah nak cari kerja baru.
tips ni berdasarkan pengalaman ida yang tak seberapa :


sebelum interview :
1) pastikan segala dokumen yang diperlukan, dah prepare siap-siap. sebab lain-lain company mintak dokumen yang berlainan. ade yang suruh bawak gamba pasport, fotostat ic, fotostat sijil, resume.kalau rajin, bawak la semua. hehe
2) biasanya interview banyak buat belah petang. tapi kalau pagi pon, bukan lah pagi-pagi buta. but then, make sure bangun awal la. jangan terbabas tido pulak nanti kelam kabut
3) pikir atau decide baju, seluar, seluar, kasut, beg mana yang nak pakai pada sebelah malam nya. bukan esok hari baru nak pilih. lagi bagus malam tu dah iron(gosok) siap-siap.
4) kalau perempuan, boleh la pakai make-up sikit, bagi nampak ceria.
5) untuk tambahan, search la sikit pasal company tu, atau jawatan yang korang pohon. agak-agak kalau die tanya. banyak yang ida pergi tak tanya pon, kita yang tanya die balik.."may I know the job scope hehe"


semasa interview :
1) dalam perjalanan tu, for muslim, baca la selawat banyak-banyak. doa penerang hati ke. biar tak nervous nanti.
2) jawap soalan tu, biar pandang mata interviewer. eye contact tu penting. jangan la pandang tempat lain atau pandang bawah, macam tak confident.
3) banyak kan senyum.
4) kalau die mintak tanya soalan, tanya je apa-apa yang releven. tu markah bonus tu, die just nak tengok cara kita communicate.

ok, itu la serba sedikit. pada yang tengah cari kerja tu, good luck la ida ucapkan. ida pon bersyukur tak menganggur lama. sekarang ni memang agak payah nak dapat kerja, lebih-lebih lagi kalau nak cari yang dekat dengan umah, gaji yang berbaloi, waktu bekerja yang fleksibel dan sebagainya. buat masa ni, terima la dulu. hopefully tempat kerja baru ni best.
thx for reading XD

sekian.

5 KATA KAU:

ELeEa said... [Reply]

good luck dear.... =)

DAIRI SEDETIK LEBIH said... [Reply]

terima kasih atas info :)

Cik Puan Izan❤ said... [Reply]

salam kenal...sis follow blog ni yer... ^__^

Puteri Iqa Izyan said... [Reply]

ini bagus ni. takut jugak part2 interview ni. huhu

LuVidA^^ said... [Reply]

thx all. hehe..jgn takot2..interviewer x mkn org..

Post a Comment

terima kasih atas komen-komen yang diberikan.
=D

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

♥♥ Luvida ♥♥ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea