Friday, May 18, 2012

Amalkan cara makan ikut sunnah

DITAIP INDAH2 OLEH LuVidA^^ KETIKA JAM 3:43 PM

salam & hai,

alhamdulillah.. baru je lepas lunch. hari ni makan ditaja oleh kedai mamak bawah umah. menu : kuah tomyam ayam, ayam kicap plus hati goreng..sayur takde.
tengah makan tu, tibe-tibe terfikir..apesal kalau tiap kali makan, mesti nak amik lauk lebih dari satu jenis. korang lak? huhu dasar tamak. tapi makan bagi licin.. tak membazir tau..
hari ni nak share sikit info tentang adab makan minum ikot sunnah Nabi s.a.w..mungkin sama-sama boleh jadikan amalan..sharing is caring~

1) cuci tangan sebelum & selepas makan
2) baca doa sebelum & selepas makan
3) makan dengan tangan kanan..bukan pakai sudu, sunat makan ngan 3 jari
4) jilat jari selepas makan
5) tidak bersandar ketika makan
6) makan makanan yang terdekat dahulu
7) makan ketika lapar, berenti sebelum kenyang
8) jangan mencela makanan yang tidak disukai
9) makan dalam dulang secara berjemaah
10 ) berkumur-kumur sebelum makan

ha, ni la sikit sebanyak yang ida nak share..senang je kan? banyak yang kita boleh follow..

Nabi SAW pernah bersabda ; “Barang siapa yang mengikuti sunnahku, bererti dia cinta kepadaku. Dan barang siapa yang cinta kepada ku, maka akan masuk syurga bersamaku.”

wallahualam..

credit info : www.ptk.jpnkedah.net, http://www.blog.khaltamarplus.com, http://pensildanbukunota.blogspot.com


7 KATA KAU:

::EIDA:: said... [Reply]

Ada beberapa yg biasa ida buat.. ada juga yang tak biasa buat.. makan dengan 3jari? hihi

LuVidA^^ said... [Reply]

@::EIDA::,
alhamdulillah da dpt pahala kt situ...

Kuchiki EnnaMoon said... [Reply]

tidak bersandar ketika makan, yang tu memang parents saya pantang :)

LuVidA^^ said... [Reply]

@Kuchiki EnnaMoon,
hehe bile da abes makan, tersandar kekenyangan.. =)

Qaseh Izana said... [Reply]

nice info ^_^

✿Lady Ainaa ✿ said... [Reply]

jom beramai2 ikut sunah Rasulullah... semoga amal ibadah kita di redhai dan diterima oleh Allah..^.^ mekasih for sharing

LuVidA^^ said... [Reply]

alhamdulillah..

Post a Comment

terima kasih atas komen-komen yang diberikan.
=D

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

♥♥ Luvida ♥♥ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea