Friday, May 25, 2012

bahasa singkatan yang melemaskan

DITAIP INDAH2 OLEH LuVidA^^ KETIKA JAM 12:21 PM
salam & hai,

nak cakap sikit eh, bahasa singkatan atau short form memang tak dapat lari dengan SMS, facebook, twitter dan laman sosial yang lain. tiap-tiap hari pon kita guna. janji orang paham dan tak menyakitkan hati. tapi bahasa singkatan ni, kita kena elakkan kalau nak tulis entry kat blog. nanti orang susah nak baca. kalau tulis karangan kat sekolah memang totally tak boleh la ye..
ape yang jadi isu sekarang, ade sesetengah golongan yang guna bahasa baru.. die bukan singkatkan perkataan tapi jadi tambah perkataan.. atau tukar kedudukan huruf.. contoh yang dapat ida kesan :

buat jadi buad ... sangat jadi sangad... ini bukan nama die short form sebab jumlah die tetap sama 4 ngan 6  huruf tapi die tukar T jadi D.. sebab ape? tanya lah diorang..
lagi satu yang selalu ida jumpa.. perkataan lah jadi lha... ini pon bukan short form jugak.. sebab sume huruf ade, tapi die tukar tempat je... nak cakap typo tak mungkin... itu style barangkali.

ok contoh kalau kita guna camni :

tito , atau tdo = menda ni kire short form la.. sebab perkataan asal adalah tidur ( 5 huruf)
ag = kira short form jugak daripada perkataan lagi ( 4 huruf) 
janji orang paham sudah... 

lagi satu contoh bahasa yang buat orang rase meluat sekarang ialah bahasa "ewww" dimana semua belakang perkataan tu die nak tambah "w" . contoh : tidow, lettew, apeww, titeww.. macam-macam lagi la.. kadang tu sampai tak reti nak bace. hehe. 

ade satu video dari vblogger terkenal.. bukat mat luthfi la.. ini anuar hadi... tajuk die ewww... sape belum tengok boleh view kat bawah ni.. apa kata anda? sekian..



2 KATA KAU:

DAIRI FARISHA said... [Reply]

haha!! terbaik..lawak aje pkataan sorry,sorry!

Fiza Diaries said... [Reply]

yang baru-baru nih dalam facebook, masuk jadi macouk, balik = blex, tak mau = txmou.. haihh! memang geram betul baca status budak tuu.. memang memalukan..

Post a Comment

terima kasih atas komen-komen yang diberikan.
=D

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

♥♥ Luvida ♥♥ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea