Sunday, May 27, 2012

anak lalai, salah ibu bapa?

DITAIP INDAH2 OLEH LuVidA^^ KETIKA JAM 8:24 PM
salam & hai,


hari ni mood agak tak cantik sikit la. banyak sangat orang nak cari pasal dengan ida. hehe. entri yang sebelum ni pon banyak entri yang tak puas hati je. 

ida ada sikit persoalan yang bermain di fikiran.. apa pendapat korang.. kalau seseorang anak buat hal, atau anak itu jahat.. adakah ibu bapa nya boleh disalahkan 100% sebab tak didik anak diorang elok-elok atau bagaimana? contohnya anak tak solat.. sebab solat tu tiang agama.. benda basic untuk umat Islam.. even agama lain pon ade sembahyang diorang sendiri... ade mak ayah yang sedia maklum anak die tu tak solat... orang luar pon tahu... cuma yang ida pikir, mak ayah die tak kisah ke??? ataupon sebab anak tu dah besar, so diorang just bagi anak tu buat pilihan sendiri... "suka hati hang la.. hang dah besaq panjang" dari kecik mak abah kita didik kita.. ajar kita..solat..mengaji.. takkan bila dah besar kita jadi malas kot? come on la.. kita mati pon tatau bila.. jangan nanti bila dah kahwin, tak reti pulak nak ajar anak untuk solat... nauzubillah....

[gambar hiasan]

Diriwayatkan daripada Amr bin Syu’aib, daripada ayahnya, daripada datuknya r.a katanya: Rasulullah s.a.w bersabda: Perintahlah anak-anak kamu supaya mendirikan sembahyang ketika berusia tujuh tahun dan pukullah mereka kerana meninggalkan sembahyang ketika berumur sepuluh tahun dan asingkanlah tempat tidur di antara mereka (lelaki dan perempuan). (Hadis riwayat Abu Daud). 

1 KATA KAU:

Asilah Sahira said... [Reply]

assalamualaikum,cuma nak bg pendapat..mungkin ta dek kena mengena dgn entry akk.Cuba kita pikir,mak bapak majoritinya benci dengan istillah "couple" cuz merasakan sang lelaki ni akan memanfaatkan diri anak2 dyeorang khasnya untuk perempuan,tapi yang musykilnya,if kalu betul dyeorang tegah anak2 dyeorang dari "couple",kenape bab bagi kasih sayang ni dyeorang troz kurang..Nak kata bizi tak la sangat,cuma sikap dyeorang sendiri yg mmbina tembok dlm hubungan antara ank sampai kan anak2 dyeorang terpaksa mncarik kasih sayang yg len...kadang2,lelaki tu sendiri lebih mnjaga anak dyeorang dgn lebih concern brbandingkan diri mereka sndiri...cuma pendapat :)

Post a Comment

terima kasih atas komen-komen yang diberikan.
=D

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

♥♥ Luvida ♥♥ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea