Thursday, October 29, 2009

kitew sayam dye cangat2

DITAIP INDAH2 OLEH LuVidA^^ KETIKA JAM 1:58 PM 16 KATA KAU
salam.

location : mirc.

" ida : owg yg pm ida tu....xpe....ida x majuk r...
sumone : owg? nape cakap owg?
ida : ok..ok...orang
sumone : ha...org...cube la matang sket "

korang paham tak...ape yang ida merepek kat atas tu?
hahhaa..
sebenarnye....tadi (mase tengah chat kt mirc) ade orang sound ida...sebab ida gune perkataan 'owg'
zaman skrang memang camtu la...
sape yang tak pernah gune??

windu = rindu
mam = makan
dye = dia

aq = aku

namo/tamo = tak nak

gewdik = gedik
ngadew = ngade

kitew = kita


macam2 lagi la......
sume da nak jadi pelat macam budak kecik ek?
huahua....
ni baru tahun 2009.
kalau tahun 2020 nanti, tak tau la cam ne lagi jenis bahase yang kuar..


takkan melayu hilang di dunia.
yess melayu maybe takkan hilang...
tapi bahasa melayu??
emmm...
bahasa melayu bahasa kebangsaan kite....betol ke?
hehekkk....
bahasa melayu da jadi bahase rojak da pon. =p

p/s : penat la kalau tiap2 ari nak cakap : saya hendak pergi makan. ;)


Tuesday, October 27, 2009

miss u all

DITAIP INDAH2 OLEH LuVidA^^ KETIKA JAM 12:16 AM 28 KATA KAU

salam semua.
ape kabar..
ade orang rindu ida tak?
tade?
ok..fine =p

skrang ni sume studen uitm khususnye tengah pening kepala.
mane lagi nak siap kan pojek.
mane lagi nak final exam.
huhuu...
bertabah ye rakan2.

tadi ida busan sangat.
so kuar jalan2 sorang2 amik angin.
pegi karok sorang2.
*first time sorang2....10 lagu rase tak puas*

last song ida nyanyi lagu tabah-mazleela.
korang yang lahir zaman millenium sure la tak tau lagu ni kan?
sket keratan lagu ni :

" jawaplah bahwa jodoh kita tiada..dan kita tak pernah sengketa..
moga engkau berbahagia...di sampingnya yang kau puja...
cuma satu...yang aku pinta....UNDANGLAH AKU DI HARI BAHAGIAMU..."

persoalannya...perlu ke jemput ex kite datang time kite kawen?
ade 3 jawapan.
1 = perlu.
2 = tak perlu
3 = tak tahu.

kalau ida....ida pilih tak perlu.
buat semak je. kan kan??
+__+

ok la...bye2....

Sunday, October 25, 2009

away dari blog

DITAIP INDAH2 OLEH LuVidA^^ KETIKA JAM 6:15 PM 20 KATA KAU




apekah ertinye mirc kepade ida?

1) penghilang bosan

2) penghilang bosan

3) penghilang bosan


sekian.


Thursday, October 22, 2009

bukan gamba bersama haiwan ok...

DITAIP INDAH2 OLEH LuVidA^^ KETIKA JAM 2:41 PM 20 KATA KAU
salam semua.
tadi blogger mawar berduri tinggal kan msg kat shoutbox..
cakap ida da kene tag.
ouh..ok..tag lagi... ;)
ida pon bergegas la ke blog beliau..nak tengok ape bentuk tag yang telah dikenakan.
"TAG CANDID MOMENT"

ouh no! ida mane ade pix candid....sume pix pose syok sendiri banyak la...
hikhik~~
tapi tak pe...try la jugak selak sume folder pix dalam lappy ni...
dapat la 3 ketol pix...
jum la tengok..

arahan:
1) upload gamba candid anda..
2) ape yang dilakukan waktu itu
3) perasaan bile tengok pix itu
4) sape yang snap pix itu

pix pertame.
mase ni rasenye baru lepas snap gamba clas...posing ramai2 kat atas tangge...
so sume tengah turun tangge...
perasaan mase tengok gamba ni --> teruja jup..orang lain tak pandang depan..ida lak yang hegeh2 =p
sape yang snap? tak tahu....tapi maybe one of my classmate...hikk~


pix kedua.
ni mase kat taman pertanian bukit cahaya sri alam...
sek 8. *yang ade umah 4 musim tu lorr*
nak boleh ke snap gamba ni...makan mase about 20 minit kot...huahua...
takot ouh nak bagi bnde tu makan...*nanti die geget jari i*
perasaan lepas tengok pix ni --> wahh tak sangke berjaye gak bagi makan... =p
sape yang snap? huu...my ex... ;)
*mase ni tengah bahagia..sobbs*


pix ketige.
ni mase kat zoo negara.
binatang itu kalau tak silap name die unta =p
ida dok sebuk tengok belakang...tapi yang tukang amik gambo ni tak saba2 nak snap..haishh
sape tukang snap? my ex again...uwaa~~
*diam la ida*
huhuu....
perasaan lepas tengok pix ni -->ida same gemux ngan unta itu +_+


ok...sekian la adenye...
actually dulu da penah buat tag candid oleh kak izah....
lepas ni tak bole buat tag candid lagi da la....
abes da stok gamba candid... ;)

tolong jangan sebut perkataan itu...saye elegik ok!

DITAIP INDAH2 OLEH LuVidA^^ KETIKA JAM 11:18 AM 6 KATA KAU
salam semua.
hari ni dokter ida nak bercakap mengenai alahan/elergik ok..
*bercakap ke merepek?huhu*

kite pergi kepada fakta dahulu.


ape itu alahan?


Sistem imunisasi badan menjadi terlalu sensitif kepada satu atau
lebih bahan dalam persekitaran yang biasa dan tidak membahayakan
seperti debunga, habuk malah makanan.

ape terjadi kalau kite kene alahan?


berlaku tindak balas imun, seterusnya mengakibatkan
gejala-gejala dari yang ringan (contoh : hidung dan mata berair, bersin,
gatal-gatal) hingga teruk (contoh : sesak nafas, ruam, kejutan anafilaktik
iaitu tindak balas alergik yang melampau dan umum).

ada banyak jenis alahan...antaranya :

1) alahan pernafasan -
sel-sel imun yang terdapat di dalam saluran pernafasan terdedah kepada alergen-alergen yang disedut setiap hari (contoh : debunga, kulapuk, hama debu dan daripada binatang peliharaan)

2) alahan makanan - menyebabkan bibir, kerongkong, muka dan lidah menjadi bengkak/sembap selain perut meragam, muntah, kejang, ruam, ekzema dan lelah. Contoh makanan yang biasa menyebabkan alahan adalah susu, soya, telur, kekacang, gandum, ikan dan kerang.

3) alahan serangga


4) alahan ubat

5) alahan kulit


untuk artikel penuh...boleh bace
di sini atau teruskan meng 'google' ok...
pesanan dari dokter yang tak bertauliah. =p

pengalaman ida sendiri....ida memang sangat elergik pada habuk...
kalau kemas bilik...sapu bilik mesti nak terbersin...
(banyak kali lak tu...serabut betol)
so...zaman2 h1n1 aritu..kompem la ida kemas bilik pakai mask.


satu lagi...aritu bibir ida bengkak2 dan mengelupas....*kalah angelina jolie da kot*
mule2 ida biar je..ingat mengelupas biase...tapi bile seminggu tak ilang, ida pon pegi la pusat kesihatan uitm.
jumpe dokter, die cakap ida elegik makan!
lorrr.....sejak bile ida elegik2 bagai ni?? tak tau la plak...
bile ida tanye..."dokter...apekah makanan yang menyebabkan saye elegik ini?"

dokter tu jawap ape....nak tau?? "ha...itu saye tak tau...kene check kat tempat lain"

laaa??? tempat mane lagi...tak paham betol lorr....kan dah datang jumpe dokter ni..takkan nak tanye dukun lak?
hehehhe~~

pikir punye pikir...setelah selidik ngan kawan2...rasenye ida silap makan sardin...dalam sandwich yang member bagi...tak tau betol ke tak...
*selama ni telan sardin ok je..tak paham..tak paham*


ok la...sampai sini dulu.... adik ida dulu mase kecik2...die elegik ngan santan..
tak bole makan lemak nanti gatal2...skrang da besar ok plak..
tapi ngan susu memang die elegik...huhuu..
korang ade yang elegik ngan pape tak??
lagi 1...ida elegik asap okok...busukkk woooo~~

sekian, babai....

credit to : http://www.geocities.com/garamterapi/Alergi.htm



Wednesday, October 21, 2009

tag dari mr. bullet

DITAIP INDAH2 OLEH LuVidA^^ KETIKA JAM 3:32 PM 10 KATA KAU

salam semua.
tadi jalan kat blog mr. bullet.
dapat plak TAG TERPALING ni....adoyai....solan boleh tahan...
jum la layan je....
*nak soalan penuh sile tengok blog mr. bullet*

*****************


1) word english yg TERPALING susah nak sebut : entrepreneurship.
*amik subjek ent...word ni la paling femes nk sebut ngan eje hoh*

2) samseng kampung yang TERPALING suke kacau ida : tiade.
*kalau zaman skula...samseng class ade la...bob and de geng*

3) perangai pasangan yang TERPALING seram : buat mase ni takde yg seram lagi la...huhuu

4) perasaan orang sekeliling : terkejut beruk sambil maki dalam hati
*ni sape yang bute ntah?*

5) bapak korang akan cakap kawan korang tu : sombong betol. Tapi hakikatnye : die tengah malu2 kucen...

6) MAS : mesti ramai pramugari yang cun. lol

7) binatang bersin : kuceng

8) persamaan : due2 adalah lelaki..sebab 'mat'

9) mak cakap : yang ni tak best....kite tengok kedai lain

10) followers yang ida paling suke? jeng jeng jeng...*sume followers ida sayang ok*

tak nak tag sesape....;)

info lelaki

DITAIP INDAH2 OLEH LuVidA^^ KETIKA JAM 10:37 AM 20 KATA KAU

salam...

10 fakta lelaki perlu kamu tahu.

1) kalau dorang berkumpul lebih dari 3 orang, dorang akan bercakap tentang sukan berbanding tentang awex.

2) lelaki menyukai sentuhan!

3) 58 % lelaki berpendapat, wanita yang bijak lebih seksi berbanding yang memiliki tubuh yang menggoda.

4) jumlah sperma lelaki akan berkurangan seiring dengan usia nya.

5) lelaki sejati takkan tertarik langsung untuk bergaul dengan gay.


6) lelaki yang ade rambut tebal dan lebat = lelaki yang berani dan keras hati.

7) 88 % lelaki mengakui tak paham perlakuan dan bahasa badan yang cuba disampaikan oleh pasangan mereka.

8) lelaki yang suke letak due2 tangan dalam poket mase bercakap, mempunyai tahap ego yang tinggi.

9) 49 % lelaki tidur berdengkur berbanding hanya 22 % pempuan.

10) lelaki paling kurang menggunakan perkataan "saya" berbanding perempuan.
sumber : majalah remaja, sept 09.



Tuesday, October 20, 2009

kalaulah.....

DITAIP INDAH2 OLEH LuVidA^^ KETIKA JAM 12:15 PM 28 KATA KAU
salam ceria semua.
ida baru lepas donlod photoscape...
sronok main2 edit gamba dengan bende tu...huhuu~
malas nak cakap banyak la....
tengok je pix - pix ini..
hahaha..
ok tak?? kalaulah ida pakai spek...agak2 camni la muke ida ek?
*cumel jugak..muahhaha*



p/s : bersyukur sebab mate elok lagi....

Monday, October 19, 2009

sijil kursus kahwin dalam genggaman~

DITAIP INDAH2 OLEH LuVidA^^ KETIKA JAM 2:20 AM 26 KATA KAU

salam semua.
sorry kawan2....lambat lak update yang ni...
jangan risau pix korang ade kat sini ok...hehee~

arini sesi ceramah ari kedue...
ceramah 1 cakap pasal perkahwinan...ngan prosedur permohonan perkahwinan.
best ustaz yang ni..heee ;)

ceramah 2 tajuk akhlak ape ntah...*lupe da malas lak nak tengok nota*
ustaz ni bosan...zzzzz

ceramah 3 cakap sal cerai, talaq, fasakh sume tu...
ustaz ni besh jugak...haha ;)

lepas tu kul 4 sesi penutup....
ade pembahagian sijil atas pentas...tapi 20 name je kene panggil....yang lain amik sijil kat luar dewan....*tak kan nak panggil sume 300 name....jenuh la..huu*

thats all....jum layan gamba.....


bak kate cik nuyu *scroll sendiri* =p

macam biase...pose solo...time tunggu cik nuyu kat bawah blok....*before gi dewan*

pix candid kawan2.....kt bus stop mawar....tunggu kak tini...


tunggu catering ciapkan bekfas...

akhlak suami...hohoho....

bukti kebosanan ceramah....*hasil keje mariam*

sesi amik gambar....

lagi....

lagi lagi....

dan lagi.....

akhirnye....solo juge.... =p

majlis penutup.....

atas pentas....

lihat lah dunie....inilah botol air mineral ;)

bergambar dengan sijil masing2....

yeyyy da boleh kawen.....

inilah sijil yang dibanggakan tu =p


balik bilik...call abah....

ida : abah da dapat sijil.....heee
abah : sijil kusus tu ek?
ida : a'ah....abah....da bole kawen kan??
abah : kawen la...abeskan blaja dulu....
ida : yahuuuuuuuuuuu~~ <---cakap dalam ati... ;) ;)

Saturday, October 17, 2009

pengalaman kursus kahwin [part 2]

DITAIP INDAH2 OLEH LuVidA^^ KETIKA JAM 11:39 PM 9 KATA KAU

salam semua.
sambung dari entry yang lepas..

ceramah 3 ari pertama..
tajuk : pengurusan sumber keluarga dan masa.

pendapatan kite....70 % untuk keperluan asas. contoh : tempat tinggal, makan minum, pakaian dan pendidikan.

20 % untuk kehendak. contoh : perabot, kenderaan, perhiasan.

10 % untuk simpanan. contoh : ibadat, kebajikan ibu bapa, derma, masa depan.

pastu ustaz ni cite sal adab tidur....
tidur kalau bole mengiring ke kanan *isteri hadap ke suami*
then....mintak maaf sebelum tidur.....
kalau bole jugak, jangan tidur sebelum suami..*kalau da ngantuk sangat, mintak izin nak tidur awal*

ceramah 4 : komunikasi dalam rumah tangga *ustaz yang sama*

ade banyak cara nak komunikasi...antaranya bersemuka face to face....atau gune (contoh emel, sms, surat)....tak pun gune pengantaraorang ketige...contohnye anak2...huhuu...*sentuhan dan ciuman sangat penting*


pastu die ade sebut sal cari jodoh.....biarlah sekufu....supaya tak mendatangkan banyak masalah mase komunikasi nanti...kene paham latar belakang pasangan...dari mane die datang dan care die dibesarkan oleh family...

klaka time die cakap......
hubungan intim malam isnin ngan jumaat --> sunat.

malam - malam lain --> wajib..huahauahua~~


yang ustaz ni...ida tak sempat nak salin note banyak....sebab asek gelak gelak gelak je....sampai terbatuk2...huuu...lawak gile ustaz no 3....
die tanye panggilan ape pasangan kite panggil kite....
studen yang dok row tengah kene tanye la...dari seat depan...smpai baris ke 5...sorang2 kene jwap..
huhu ida dok row ke 4 dari belakang...nasib tak kene tanye...


markah ida bagi 9/10.
;)


~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-

ceramah no 5...ceramah akhir untuk hari pertama...
tajuk : kesihatan.
penceramah die...dokter...pempuan....dari pusat kesihatan uitm.

da name pmpuan....susah la nak jumpe yang lawak kan?
dokter lak tu...
harus la...unsur2 skema...
hurrmm....ngantuk yang amat.....
budak2 laki kat belakng ramai yang tidur....
dokter ni mude anak 1.....so die macam malu2 nak cite tau....
yang guys pulak malu2...nak jawap....
*tak macam dengan ustaz2 tadi....open gile*
;)


sal kesihatan biase la...sentuh bab bersenam, rokok, mengandung, macam2....
sume fakta...zzzzz...penat gile....

die cakap bersenam kene 30minit....3x seminggu...
kitorang juz 15minit jalan kaki pegi clas...
die cakap tu tak kire bersenam...sebab bukan kalori yang terbakar...
hanye ape kawan2?? protein yang terbakar..ok..
huuu~~

then mase subur pempuan...adelah 14 hari sebelum next period *bagi gal yang kitar peod die 28-30 hari*

last point *yang ida salin* skrang ni...kat hospital, mase bini nak bersalin....laki die mesti masuk dalam....temankan bini..smpai selamat melahirkan....
kire nye....tolong calm down kan bini la...and bacekan doa...ape sume...
konsep : husband friendly. ;) *berani ke hubby nak dengar wife die jerit...and tengok banyak darah?*

ida seram dengar....die cite mase nak kuarkan baby, kene gunting ape ntah..dekat kite punye bawah ek?? huaa...takot...sakitnye nak melahirkan anak...*insaf jup teringat mak bertarung nyawa*

ok la...itu aje...

untuk dokter ni ida bagi markah: 6.5 / 10 je...


penat gile....balik bilik sampai kul 6 lebey...lepak katil....makan...pastu tidur...
kul 11.30 malam bangun mandi....update entry ni....then kene iron baju untuk esok lak....

p/s : kawan2....ida da cakap...pix ni sume masuk blog kan?? hehee~~~

pengalaman kursus kahwin [part 1]

DITAIP INDAH2 OLEH LuVidA^^ KETIKA JAM 7:13 PM 4 KATA KAU

salam semua.
seperti yang anda sedia maklum, arini ida pergi kursus kawen. *maklum ke tak?huu*
kursus tu berlansung 2 hari.
arini ngan esok....start 8 pagi....smpai la 6 petang...*penat gile wooooo*
amek yang kat dalam uitm je....rm 40.

ok amik pen dan kertas....catit tau..ida nak cite ni
*bagi sape yang tak tau la*

sampai2 je....da kene daftar dulu.
peserta dalam 300 orang.
1 lelaki bernisbah kepada 3 perempuan....*nampak sangat pmpuan ramai huhu*

lepas daftar terus sarapan.
ade bihun ngan kueh.

then masuk dewan untuk ceramah pertama.
tajuk : akidah dan ibadah dalam Islam.

kat part ni....banyak cite bab iman, akidah, ihsan, ibadat....
*sume da blaja time skula dulu....kire review balik la ni*
ustaz tu salu tekan kan....pembahagian kerja dalam urusan umah tangga sangat penting.
si suami kene bantu isteri ok....
basuh baju same2...masak same2...



pastu ustaz tu cakap...nak pilih bakal isteri tengok dari PERANGAI die...bukan RUPA.
sebab kite nanti nak idup dengan perangai....cantik tu tak kekal lame...
lelaki suke wanita yang rajin...dan pandai buat keje umah *fuuhhh berat ni lallala*
ustaz tu ade sebut jugak....Nabi Muhammad s.a.w suke makan sup...
*baru ida tau hehe*
;)

then kene banyak amalkan ibadat sunat.....even kite tengok suami kite pon dah dapat pahala....pastu die cakap hubungan intim suami isteri *kalau buat time siang* seboleh2 nye jangan ade sape2 TERtengok....walaupon seekor cicak man ngeeee.....make sure usya line dulu ha....kalau buat malam xde hal... =p


lagi 1 utaz tu ade sebut....
die umpama kan ipar = kematian.
ipar ni bahaye....jadi jangan sebarangan...huhuu...*maybe banyak kes kat pejbat agame ade kene ngene ngan ipar gak kot....ntah*

markah ida bagi ustaz ni : 7/10

kelakar ouh ustaz ni......

abes je sesi ustaz yang pertame tadi, stop lagi....
kali ni minum pagi pulak kul 10.
ade kueh...and dapat air mineral.

~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-


ceramah kedua..tajuk : pengurusan stress dan konflik.
ni tuan haji...
mude lagi...*bukan tua sangat*
mule2 ingat kan skema...tengok2...fuh...klaka jugak...
saket la pewot dok gelak je....
die ni tok kadi ok.... =p

die cakap....mentaliti orang kite arini....cakap nikah tu susah.
pening kpale...STRESS....serabut...gaduh...macam2 la...
*ida pon penah pk cmtu gak heee*

ustaz ni tekan kan.... menikah + bercinte = Allah suruh.
bukan bercinte cinte cinte....tapi tak menikah...huhu~

die bagi tips untuk elak stress dalam rumah tangga :

1) jaga hati semua orang
2) jangan bagi orang lain yang TERDEKAT dengan kite jadi stress.
*kene pindah rumah...jangan duduk ngan mertua*
3) jaga hati kekasih kite....iaitu SUAMI/ISTERI tu la...

perhatian : SUAMI kene jaga hati ISTERI....
- sebab isteri lagi sensitif....lagi cepat emo...lagi lemah....

ISTERI pulak hanye perlu TAAT pade suami...
- tak semestinye kene jage hati


markah ida bagi ustaz no due ni : 8/10.

p/s : nanti kan part seterusnye...huhuu.....

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

♥♥ Luvida ♥♥ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea