Saturday, October 17, 2009

pengalaman kursus kahwin [part 2]

DITAIP INDAH2 OLEH LuVidA^^ KETIKA JAM 11:39 PM

salam semua.
sambung dari entry yang lepas..

ceramah 3 ari pertama..
tajuk : pengurusan sumber keluarga dan masa.

pendapatan kite....70 % untuk keperluan asas. contoh : tempat tinggal, makan minum, pakaian dan pendidikan.

20 % untuk kehendak. contoh : perabot, kenderaan, perhiasan.

10 % untuk simpanan. contoh : ibadat, kebajikan ibu bapa, derma, masa depan.

pastu ustaz ni cite sal adab tidur....
tidur kalau bole mengiring ke kanan *isteri hadap ke suami*
then....mintak maaf sebelum tidur.....
kalau bole jugak, jangan tidur sebelum suami..*kalau da ngantuk sangat, mintak izin nak tidur awal*

ceramah 4 : komunikasi dalam rumah tangga *ustaz yang sama*

ade banyak cara nak komunikasi...antaranya bersemuka face to face....atau gune (contoh emel, sms, surat)....tak pun gune pengantaraorang ketige...contohnye anak2...huhuu...*sentuhan dan ciuman sangat penting*


pastu die ade sebut sal cari jodoh.....biarlah sekufu....supaya tak mendatangkan banyak masalah mase komunikasi nanti...kene paham latar belakang pasangan...dari mane die datang dan care die dibesarkan oleh family...

klaka time die cakap......
hubungan intim malam isnin ngan jumaat --> sunat.

malam - malam lain --> wajib..huahauahua~~


yang ustaz ni...ida tak sempat nak salin note banyak....sebab asek gelak gelak gelak je....sampai terbatuk2...huuu...lawak gile ustaz no 3....
die tanye panggilan ape pasangan kite panggil kite....
studen yang dok row tengah kene tanye la...dari seat depan...smpai baris ke 5...sorang2 kene jwap..
huhu ida dok row ke 4 dari belakang...nasib tak kene tanye...


markah ida bagi 9/10.
;)


~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-

ceramah no 5...ceramah akhir untuk hari pertama...
tajuk : kesihatan.
penceramah die...dokter...pempuan....dari pusat kesihatan uitm.

da name pmpuan....susah la nak jumpe yang lawak kan?
dokter lak tu...
harus la...unsur2 skema...
hurrmm....ngantuk yang amat.....
budak2 laki kat belakng ramai yang tidur....
dokter ni mude anak 1.....so die macam malu2 nak cite tau....
yang guys pulak malu2...nak jawap....
*tak macam dengan ustaz2 tadi....open gile*
;)


sal kesihatan biase la...sentuh bab bersenam, rokok, mengandung, macam2....
sume fakta...zzzzz...penat gile....

die cakap bersenam kene 30minit....3x seminggu...
kitorang juz 15minit jalan kaki pegi clas...
die cakap tu tak kire bersenam...sebab bukan kalori yang terbakar...
hanye ape kawan2?? protein yang terbakar..ok..
huuu~~

then mase subur pempuan...adelah 14 hari sebelum next period *bagi gal yang kitar peod die 28-30 hari*

last point *yang ida salin* skrang ni...kat hospital, mase bini nak bersalin....laki die mesti masuk dalam....temankan bini..smpai selamat melahirkan....
kire nye....tolong calm down kan bini la...and bacekan doa...ape sume...
konsep : husband friendly. ;) *berani ke hubby nak dengar wife die jerit...and tengok banyak darah?*

ida seram dengar....die cite mase nak kuarkan baby, kene gunting ape ntah..dekat kite punye bawah ek?? huaa...takot...sakitnye nak melahirkan anak...*insaf jup teringat mak bertarung nyawa*

ok la...itu aje...

untuk dokter ni ida bagi markah: 6.5 / 10 je...


penat gile....balik bilik sampai kul 6 lebey...lepak katil....makan...pastu tidur...
kul 11.30 malam bangun mandi....update entry ni....then kene iron baju untuk esok lak....

p/s : kawan2....ida da cakap...pix ni sume masuk blog kan?? hehee~~~

9 KATA KAU:

lemonade said... [Reply]

senanglah ida dh pg kursus kawen..

Noorlaila Mohamed Nor said... [Reply]

kahkahakaha
lawak okeh part wajib dan sunat tu
macam hari2 dah

hahaha
eh ida penah tengok video tu tak
yang dorg memang gunting bawah tu
macam gunting kertas je

LuVidA^^ said... [Reply]

lemonade,

hehee....da mule 1 step utk kwen =p

LuVidA^^ said... [Reply]

noorlaila,

byk lg lawak sis....
ustaz2 tu mmg klaka gile...huhuu

errr ade video ke??? mne2...nk tgk...

NahDaTuLIzaH said... [Reply]

leh buatkan nota utk akak tak?

ngee~

Noorlaila Mohamed Nor said... [Reply]

haha skarang dh xde
dulu2 simpan la

ada 2version
1 yg opret
1 yg normal
dua2 mantap
tgk masa kat matrik dulu je

LuVidA^^ said... [Reply]

kak izah,

yg ida taip berjela ni la nota nye...

kalau akak nak bace lebey, ida ade dapat buku..huhuu

LuVidA^^ said... [Reply]

noorlaila,

hukk...
tapi operet kalau songsang je kan?
xtau la...tatot nye...hua~

kt u-tube ade kot ek?

farahana said... [Reply]

salam..mmg dia gunting.. sb nak bg anak senang kuar.. ana nyer kene gak.. boleh tahan la sakitnye selepas tu.. masa dia gunting tu,x rasa pape dah.. x sedar pon,, yg kita tau.. teran dan terus meneran sampai anak kuar.. huhu.. baby ana besar .. 3.5.. tu yang susah skit.. huhu

Post a Comment

terima kasih atas komen-komen yang diberikan.
=D

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

♥♥ Luvida ♥♥ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea