Saturday, October 17, 2009

pengalaman kursus kahwin [part 1]

DITAIP INDAH2 OLEH LuVidA^^ KETIKA JAM 7:13 PM

salam semua.
seperti yang anda sedia maklum, arini ida pergi kursus kawen. *maklum ke tak?huu*
kursus tu berlansung 2 hari.
arini ngan esok....start 8 pagi....smpai la 6 petang...*penat gile wooooo*
amek yang kat dalam uitm je....rm 40.

ok amik pen dan kertas....catit tau..ida nak cite ni
*bagi sape yang tak tau la*

sampai2 je....da kene daftar dulu.
peserta dalam 300 orang.
1 lelaki bernisbah kepada 3 perempuan....*nampak sangat pmpuan ramai huhu*

lepas daftar terus sarapan.
ade bihun ngan kueh.

then masuk dewan untuk ceramah pertama.
tajuk : akidah dan ibadah dalam Islam.

kat part ni....banyak cite bab iman, akidah, ihsan, ibadat....
*sume da blaja time skula dulu....kire review balik la ni*
ustaz tu salu tekan kan....pembahagian kerja dalam urusan umah tangga sangat penting.
si suami kene bantu isteri ok....
basuh baju same2...masak same2...



pastu ustaz tu cakap...nak pilih bakal isteri tengok dari PERANGAI die...bukan RUPA.
sebab kite nanti nak idup dengan perangai....cantik tu tak kekal lame...
lelaki suke wanita yang rajin...dan pandai buat keje umah *fuuhhh berat ni lallala*
ustaz tu ade sebut jugak....Nabi Muhammad s.a.w suke makan sup...
*baru ida tau hehe*
;)

then kene banyak amalkan ibadat sunat.....even kite tengok suami kite pon dah dapat pahala....pastu die cakap hubungan intim suami isteri *kalau buat time siang* seboleh2 nye jangan ade sape2 TERtengok....walaupon seekor cicak man ngeeee.....make sure usya line dulu ha....kalau buat malam xde hal... =p


lagi 1 utaz tu ade sebut....
die umpama kan ipar = kematian.
ipar ni bahaye....jadi jangan sebarangan...huhuu...*maybe banyak kes kat pejbat agame ade kene ngene ngan ipar gak kot....ntah*

markah ida bagi ustaz ni : 7/10

kelakar ouh ustaz ni......

abes je sesi ustaz yang pertame tadi, stop lagi....
kali ni minum pagi pulak kul 10.
ade kueh...and dapat air mineral.

~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-


ceramah kedua..tajuk : pengurusan stress dan konflik.
ni tuan haji...
mude lagi...*bukan tua sangat*
mule2 ingat kan skema...tengok2...fuh...klaka jugak...
saket la pewot dok gelak je....
die ni tok kadi ok.... =p

die cakap....mentaliti orang kite arini....cakap nikah tu susah.
pening kpale...STRESS....serabut...gaduh...macam2 la...
*ida pon penah pk cmtu gak heee*

ustaz ni tekan kan.... menikah + bercinte = Allah suruh.
bukan bercinte cinte cinte....tapi tak menikah...huhu~

die bagi tips untuk elak stress dalam rumah tangga :

1) jaga hati semua orang
2) jangan bagi orang lain yang TERDEKAT dengan kite jadi stress.
*kene pindah rumah...jangan duduk ngan mertua*
3) jaga hati kekasih kite....iaitu SUAMI/ISTERI tu la...

perhatian : SUAMI kene jaga hati ISTERI....
- sebab isteri lagi sensitif....lagi cepat emo...lagi lemah....

ISTERI pulak hanye perlu TAAT pade suami...
- tak semestinye kene jage hati


markah ida bagi ustaz no due ni : 8/10.

p/s : nanti kan part seterusnye...huhuu.....

4 KATA KAU:

Noorlaila Mohamed Nor said... [Reply]

haihh jenuhla nak kaver tak bagi cicak tengok
cicak pun sebok je nak skodeng!

LuVidA^^ said... [Reply]

noorlaila,

hehehe....

sebab tu la tggu malam....mase cicak da tito =p

Noorlaila Mohamed Nor said... [Reply]

habis kalau siang dh bosan xde apa nak buat cane?
hahaha
merepek je
sini pun ada kursus kawen tetiap tahun
tp malas la nak pi
lambat lg nak kawen
nnt lupa apa ustz cakap
huhu

LuVidA^^ said... [Reply]

noorlaila,

kalu siang bosan, lastik cicak tu dulu bg k.o =p

ida pegi sbb jimat...
ala....kalu lupe study la...
dapat buku =)

Post a Comment

terima kasih atas komen-komen yang diberikan.
=D

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

♥♥ Luvida ♥♥ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea