Saturday, March 6, 2010

jumlah kalori dalam makanan harian kita....perlu tahu!~

DITAIP INDAH2 OLEH LuVidA^^ KETIKA JAM 4:42 PM
salam.
hari ni masuk hari ke 4 ida tak makan nasi langsung....diulangi hanye nasi ye...bukan tak makan ape-ape....huhuu~~ niat memang la nak bajet-bajet duit....dah tak bole makan sedap-sedap atau mahal-mahal lagi...sebab loan pon da nak abes sobs sobs~ lagi 1 sebab nak diet la....nafsu tengok makanan memang la ade....tapi terpakse diketepikan buat sementara waktu....*sebab terase badan da sangat-sangat naik ok* :( emmm.... abes tak makan nasi, ida makan ape je? semalam ida makan cendawan goreng ngan spagetti *beli kat bawah kolej ade pasar malam*

gambar hiasan cilok kat sini

kelmarin lak ida makan waffle choclate ngan ball *beli kat dc* hari ni, waktu entry ni ditaip, ida da makan bihun goreng ngan ball.... ouh ye, a day before kelmarin ida makan bihun sup...hehhee....

lagi gambar hiasan sambar kat sini

gambar ni amik kat sini
*tq ek tuan2 punye gambar*

sebenarnye sihat ke kalau makan benda-benda cm ni? tanpa makan nasi? bukan bole kurus pon kan? helo....sape cakap? kalau sebulan tak makan nasi bole kurus kot....at least hilang la berat sekilo due kan? tapi ida baru 4 hari....uwaaaaaa~~~ sadis nyeeee....

dari 1 website yang ida baru jelajah tadi, perempuan macam ida ni yang berumur bawah 39 tahun memerlukan 2000 kalori untuk satu hari.....alahai....macam mana nak tahu makanan yang kite makan tu ade berapa banyak kalori? takkan nak makan pon kene bawak kalkulator kot? hurmm....
meh ida share sikit la ye....

makanan yang berada dalam kategori kalori sangat tinggi : >600Kcal
Nasi goreng (dengan telur, ayam dan sayur)

makanan yang berada dalam kategori tinggi : 401-600Kcal
Mi bandung - alamak faveret
Kuew tiaw bandung
Mi kari
Nasi dagang - faveret gak!
Mi hoon bandung
Nasi briyani, nasi sahaja
Nasi minyak

makanan yang berada dalam kategori sederhana : 101-400Kcal
Nasi lemak
Mi sup
Roti telur
Kueh tiau goreng
Roti canai
Capati
Mi hoon goreng
Mi goreng
Nasi ayam
Rawadosai
Putu bambu
Dosai

makanan yang berada dalam kategori rendah : 0-100Kcal
Kuih muih
Kerepek

banyak lagi info....korang bole usha kat web ini ataupon google la sendiri macam biase kan? huhuu....so agak-agak makanan yang kite makan hari-hari tu cukup kalori atau terlebey sudah kalori tak? pandai-pandai la ye....makan biar seimbang, baru hidup sihat....walaupon yang tukang taip ni pon makan ala-ala tak seimbang sangat hahahhha!~

p/s : ketawa pon bole kurangkan 20 % kalori.....jadi ape lagi, jum gelak ramai-ramai ....hahhahahahha!!!~~ :D


8 KATA KAU:

naz said... [Reply]

sangat berguna :) boleh bajet sekali haha

norhaizan said... [Reply]

good info dear~~

butterfly said... [Reply]

sehat je...

i pnh buat mcm u ni..

:)
gud luck!

LuVidA^^ said... [Reply]

naz --> hehee...tau x pe...tgh bajet2 la ni


noorhaizan --> thxx =D


butterfly --> betol ke? hehee...nak teruskan lah..thx!~

Anonymous said... [Reply]

salam cik Luvida...sy norri, nak tye sesuatu skang sy cuma mkn mihun tomyam dan mihun sup utk gantikan nasi (sbb sy pon tak mkn nasi dkt 2 minggu dah), tapi kan google2 byk kali susah la nal tau jumlah kalori utk semangkuk mihun sup n mihun tomyam..sbb sy tgh kira kalori intake for a day...huhu...any info?? tq ^^

Anonymous said... [Reply]

Hai Ida, kalo awak makan nasi pun awak takan gemuk. Awak cuma perlu mnegurangkan kuantiti nasi jer. Lagi satu spaghetti sahaja mengandungi jumlah kalori yang lebih tinggi berbanding Nasi. Contoh sekiranya makan 125gram spaghetti, kalori yg anda ambil lebih kurang 400++ something. Tapi, kalau nasi diambil dlm 125gram, jumlak kalori yang diambil hanya lar 163.75 sahaja. so, fikir-fikir lar.

Anonymous said... [Reply]

hai ida....a'aa....betul....sypun mngamalkan diet yg sihat....sy mmg xambik spaghetti....pasal kalori dia lg tinggi bbanding ngn spinggn nasi...so ida,pk2kanla...

fikri said... [Reply]

its ok to eat ape yg you suke....as long as berdisiplin la kan yg penting....kalau breakfast dah melantak nasi goreng yg berkalori tinggi....lunch samada kurangkan or replace your meal dgn corn flakes ke....so korang tk le terjegil bijik mate tgk makanan2 yg menggiurkan...nanti bile dah off diet semua nk bedal....so beringat bile mkn heavy calory diet, main course lain ganti le dgn yg low calories...jgn le 3 main course bedal semua nasi goreng... ;-)

Post a Comment

terima kasih atas komen-komen yang diberikan.
=D

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

♥♥ Luvida ♥♥ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea