Sunday, March 7, 2010

si gadis...awas aspek pemakaian kamu menjadi perhatian !

DITAIP INDAH2 OLEH LuVidA^^ KETIKA JAM 12:48 PM
salam.
entry ni ade banyak gambar-gambar awek yang menarik ok....hehehee.....jum cuci mate....kehkeh...sebagai seorang perempuan, entry ni same sekali bukan nak kondem kaum sejenis atau nak tunjuk bagus, ini sekadar peringatan bersame dan juga serbe sedikit pengalaman yang nak dikongsi....sharing is caring right?~~

ape motif pix ni ntah? haha... credit kat sini

setuju tak, kalau ida cakap pakaian melambangkan peribadi seseorang? tak setuju? hehe...kalau kite tengok kat luar sane, berape ramai yang bertudung? berape ramai yang tidak? berape ramai pulak yang pakai baju tak cukup kain.....atau terlebih kain? hehehee..... trend remaje / gadis hari ni, kalau yang bertudung tu, baju pon singkat....ketat....tudung pon ikat sane, lilit sini....tak tutop d*da betol-betol kan? agree tak? ida pon same la...jangan risau...ida bukan pakai purdah pon...agaggagaga~~


tapi tau tak korang, pakaian yang kite pakai ni la, buat kaum adam sedap betol nak memandang.....ida pernah bace satu ayat ni, datang dari komen blogger laki...die cakap...bagi die, awek tu akan nampak seksi bile die pakai tudung tapi baju die ketat atau berlengan pendek..seee....kan ida da cakap.... kadang-kadang di mata seorang lelaki ni, yang pakai tudung lagi seksi dari yang tak pakai tudung...huu~~bahaye betol....

bayang kan :

situasi 1 : seorang kawan laki...yang baru kite kenal...yang baru kali pertama kuar bertentang mata...kat mane yang die pandang dulu? semestinye luaran kite la...pakaian kite...kalau die tengok kite ni pakai sempoi je...tudung selempang ke tepi....baju t-shirt ketat...jeans ketat....die pon anggap kite ni gadis biase-biase je la....bole kuar dengan kawan laki yang tu...atau yang ni...bole senang diusung sini sane...gadis yang sporting !~ tapi sebaliknye kalu die jumpe kite, tapi kite kuar pakai baju kurung...tudung plak labuh pin ke bawah....sopan tunduk je ketika berbicara, sah-sah dalam otak diorang, alamak awek ni macam susah je nak ajak enjoy2....betol tak?

* ida ade kawan...die memang judge perempuan melalui pakaian.....die siap cakap kat ida, kalau ida ni baik sangat, takkan la ida pakai sempoi macam ni kan? amboiiii ...memang la ida ni tak baik sangat...tapi agak-agak la nak sound...huu *

credit gambar sini

situasi 2 : ida cakap kat seseorang, kawan-kawan ida ni sume baik-baik....tak sosial dengan laki sangat....bile seseorang tu jumpe kawan ida yang ida maksudkan tak sosial sangat tu *die mungkin tengok atas bawah la kan* lepas tu die cakap....tak de la tak sosial sangat...pakaian die same je macam ida.....ingat kan kalau tak sosial tu pakai baju kurung ke.....baju besar-besar ke....

* makne nye di sini, sekali lagi....kaum lelaki melabelkan perempuan melalui pakaian..kawan ida tu pakai jeans and t-shirt *

gambar ni memang femes...salu jumpe....credit sini

situasi 3 : perempuan ni baik.....solat puasa tak tinggal....pergaulan dengan lelaki terbatas.....tapi die tak bertudung.....ape agaknye lelaki nak anggap tentang perempuan macam ni? kalau die terjumpe kat tepi jalan, agak-agak die tau ke perempuan ni baik? sedangkan tak pakai tudung?

* tak adil la...perempuan baik...disamakan dengan perempuan tak berape baik....hanye sebab die tak pakai tudung....mungkin belum sampai seru katenye *

tak de motif =p credit sini

ade juga orang brpendapat, ala....kalau yang pakai baju labuh dan pakai jubah sume tu...luaran je baik...mane kite tau belakang kite die buat hape...ntah-ntah lagi teruk dari awek yang pakai biase-biase je ni...ewah-ewah~~ mane tau ni? pandai je serkah jarang.....setahu ida, majoriti yang pakai tutop lengkap tu, sangat menjaga perangai diorang......sume baik-baik sebaik pakaian die....even, AJK kolej pon ramai yang dari kalangan tudung labuh....tak pernah lagi ida jumpe yang jaga pemakaian, tapi perangai tak senonoh...korang ade jumpe ke? nanti share ek...

lagi la tak de motif haha... credit sini

ok la...itu je nak taip...terime kasih kalau sudi bace....pade kaum sejenis saye, jangan marah kalau orang lain nilai anda dari penampilan anda.....sebab first impression tu memang nampak dari luaran la kan? so....kalau ade orang pandang-pandang atau usya kite, sebab ape yang kite pakai...jangan la salah kan orang itu...sebab die ade mate =D~
sekian.




15 KATA KAU:

butterfly said... [Reply]

yup..
sokong..pakaian melambangkan peribadi..
klu g interview pun..
dia tgk penampilan dlu kan??

ain_dira said... [Reply]

erk.ade je la yang tudung labuh tu nak tutup kejahilan dia.. ade kes last 2 weeks bdk uia tudung labuh buang anak.. ape kesss..

tepuk dada, tanya iman..=D

LuVidA^^ said... [Reply]

butterfly --> betol tu... interview la paling penting bab pakaian ni..hehee..jgn salah pakai sudah =D

luvly mya said... [Reply]

haha.betul
pakaian tue macam first impression org kat kite..once die tgok cara kita berpakaian die boley judge kite macam2..tak sume jugak yang tak pakai tdung tu jhat..

tapi kalau bertudung tu baju pun berpada-pada la kan..haha=P

LuVidA^^ said... [Reply]

ain_dira --> gud one yunk!
mmg ade gak dgr, org kai tdg labuh sbb nak simpan perot die..huhu...tapi bkn sume yg jht kn...

monica said... [Reply]

btl2 sy setuju..kdg2 laki ni sy tgk walaupon pompuan pakai tudung..tapi kalau pakai baju ketat or seluar ketat..meka akan pk tu seksi..

naz said... [Reply]

tapi tapi tapi mereka yang seksi tidak menipu diri sendiri :) tidak kisah mereka di pandang hina. tapi jangan pulak yang bertudung itu lebih hina

NahDaTuLIzaH said... [Reply]

Tapi jangan lupe cakap orang-orang tua..
"Don't judge the book by it's cover".

**orang tua mane lak cakap camtu ek?**

LuVidA^^ said... [Reply]

luvly mya --> yeaaa...baju kene berpada-pada...da pkai tudung, x ley la baju nmpak pusat kan =)

LuVidA^^ said... [Reply]

monica --> sume yg ketat la ek...tudung pon ketat.. =p tak bole nak salahkan lelaki la..kalau dorang dok tengok

LuVidA^^ said... [Reply]

naz --> amboi....betol la tu...tak tipu diri sendiri tapi tak boleh la halal kan sexy2 ni kan? =p

LuVidA^^ said... [Reply]

kak izah --> tak lupe bnde tu...orang tua mat salleh yg cakap tu..
=p

Mawar_berduri said... [Reply]

salam ,

memang orang akan nilai kita dari luaran dulu sebelum nilai dari dalam... pakaian juga akan menampakkan our first impression .....

LuVidA^^ said... [Reply]

mawar --> betol la tu...ehee... =D

شاح اندرني said... [Reply]

Salam.. Dalam surah An-Nur Allah tak janjikan yang pakai menutup aurat semua itu konfirm perangainya baik.. Tapi yang pasti Allah suruh tutup aurat dan ulama dah bincang macam mana betul betul dikatakan tutup aurat dan bagaiman rasulullah mengajar kita.. poit is tutp aurat.. soal hati dia dengan Allah.. Allah sahaja berhak judges dia soal hati tapi bab aurat.. jika kita ingkar maka kita ingkar Allah, Nabi dan Al-Quran.. Fikirlah

Post a Comment

terima kasih atas komen-komen yang diberikan.
=D

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

♥♥ Luvida ♥♥ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea