Monday, March 15, 2010

terlalu risau : ada baik buruk ?

DITAIP INDAH2 OLEH LuVidA^^ KETIKA JAM 1:37 PM
salam.

hari ni isnin...hari permulaan untuk orang yang bekerja ek...mesti ade yang malas-malas je nak masuk keje kan? ehee....tapi ade orang tu, ari isnin die cuti...sape ek? =D

orang cakap, sebagai seorang anak...kite akan mewarisi serba sedikit perangai mak ayah kite....kalau anak perempuan banyak kepada ayah die...sebaliknye kalau anak lelaki lebey mengikut perangai mak die...betol ke tu? ida nak cerita sikit pasal mak ida....mak ida ni jenis yang sangat sangat sangat perisau kalau melibatkan hal rumah tangga...dan anak-anak die....


mak ida yang baju biru....tudung pink itu.... ;) yang depan tu tok....mak kepade mak la....yang baju coklat itu cik....akak kepade mak....yang belakang tu....datuk ismail sabri yaakub...sepupu mak.... =D~

sini ida list kan serbe sedikit hal yang boleh membuatkan mak risau dan marah.....

1) mak cukup pantang kalau anak-anak die lupe tutop suis seterika lepas gune....bukan takat tutop suis tu, tapi kene cabut plag die jugak...mak akan datang check kat bilik setiap malam!

2) tv / laptop tak bole pasang lame-lame....ade timing die kene tutop...biar tv tu sejuk...

3) jangan letak cawan, pinggan, atau ape-ape....lebey-lebey lagi yang kaca kat hujung-hujung meje...bimbang kalau jatuh....henpon pon jangan letak kat hujung-hujung sofa...biar letak kat tengah....supaye selamat

4) bende-bende tajam....bukan gergaji sume tu....tapi bende simple contoh nye: sepit rambut pon, tolong jangan letak arah yang tajam tu ke atas...biar ke bawah....takot terpijak....apetah lagi kalau die jumpe jarum ade kat atas karpet...memang masak la !

mak memang suke suke suke pink!!~


ida rase banyak lagi la....ni sume basic je....sebagai anak, kite memang da tau da....memang da alert...seboleh-boleh memang elak dari buat bende-bende di atas ni....kadang-kadang rase leceh gak..sume bende kene ingat....tapi bile pikir balik, tu sume mak buat sebab nak jaga keselamatan anak-anak die.....*tak kire la anak die da tua bangka umor 24 pon..huhukk* ida rase, ida pon macam dah terikut-ikut perangai mak ni....abes la bakal anak-anak ida nanti...hehehe... =D ape-ape pon...ida sayang mak!

p/s : ida bakal jadi seorang mak yang perisau ke nanti? jeng jeng jeng......





2 KATA KAU:

dotblogspotdotkom said... [Reply]

si ibu telah melalui usia si anak... manakala si anak belum dan akan menempuhi usia si ibu....

apa yg dikatakan... bukan lah risau yang melampau... cuma peringatan @ langkah pencegahan utk mengelakan sesuatu yg buruk dari berlaku ke atas anaknye @ kepada sesiapa sahaja....

kamu jangan risau akan kerisauan ibu kamu tu...huhuhuhu

eyes143.. said... [Reply]

sma mcm mama anin.. riso smcm.. =]

Post a Comment

terima kasih atas komen-komen yang diberikan.
=D

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

♥♥ Luvida ♥♥ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea