Wednesday, February 15, 2012

Kenapa mengantuk lepas makan tengahari??

DITAIP INDAH2 OLEH LuVidA^^ KETIKA JAM 12:30 PM

salam sayang,

Lepas makan mesti kite mengantuk kan? Tapi tau tak kenapa perkara ni berlaku? Ida ade terbaca 1 artikel mengatakan kite rase mengantuk sebab dahaga atau badan tak cukup air.

Hari tu dekat opis, team leader ida ade bagitau, kite kene minum air separuh dari berat badan kite. (macam mane ntah, ida pon pening.. tak percaye sangat sebab TL tu suke merepek haha)

Secara umumnya setiap orang memerlukan sekurang-kurangnya 8 gelas air atau satu liter air sehari. Tapi berbeza mangikut aktiviti yang dilakukan dan cuaca tempat tinggal. Kalau agak-agak musim panas, mesti kita rase nak minum air banyak banyak banyak kan?

Kehilangan banyak air menyebabkan tekanan darah turun mendadak, bekalan oksigen ke otak menurun dan jika terlalu serius, ia boleh membawa maut.


Tapi kalau nak minum air banyak sengat, takut jadi gemuk air pulak.. ida pernah dengar pasal gemuk air. HUHU. Menakutkan! Tapi yang best nye, kulit cantik kalau kite banyak minum air. Otak pon lancar je berfikir.
So, kalau nak elak kan mengantuk lepas makan, minum la air masak secukupnye. InsyaAllah.

p/s : biase kalau kat opis, tak nak bagi mengantuk.. makan gule-gule.
kredit sikit info kat blog http://duniaherbahpa.com.

4 KATA KAU:

Mr.Clive said... [Reply]

oooh.,...pasal tu bdn sy ni comel sikittt...hahaha...banyak sgt minum air...XD

mimi mimo mimo said... [Reply]

sy kuat gk minum ayaq nih~ amboi ttba utara~ heheeh

bca entri trus ambik mneral water mnum laju2..haha..ter'psiko cket kt situ~

nway..sal teater tu minggu dpan ada lg kot..kot laaa..ehehehe

LuVidA^^ said... [Reply]

comel ker???? hehehe... sy pon! =p

LuVidA^^ said... [Reply]

bagus minum air ni.. minum je banyak2.. hehee... saiko ek.. =p
xde mase da nak tengok teater aritu kebetulan cuti

Post a Comment

terima kasih atas komen-komen yang diberikan.
=D

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

♥♥ Luvida ♥♥ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea