Wednesday, July 21, 2010

percutian di pulau redang - part 1

DITAIP INDAH2 OLEH LuVidA^^ KETIKA JAM 6:00 PM
salam.

ida nak update pasal percutian kat pulau redang aritu..sume yang pegi ade 10 orang.. iaitu ida, mr.MJ, ina, pejal, sue, syahir, kak tikah, abg awi, abg zairi ngan sorang agi anak kak tikah (damia)...kitorng check in kat resort hari sabtu... so kitorang gerak dari KL dalam kul 1.00 pagi sebab nak sampai Terengganu esok nye terus check-in... perjalanan dalam 8 jam gak la... pegi 3 buah kete... :) actually ade banyak yang ida nak cite ni... tapi cam tak tau nak taip mane 1 dulu... haha~!! =p

Sebelum Gerak

Ida kan sekarang ni tengah cuti-cuti kat umah.. maklum lah orang tengah tanam anggur...so..ari jumaat tu... ida naik bus dari pahang kul 11 pagi...kumpul kat KL dulu...baru gerak pegi Tganu same-same.. mase mule gerak tu, sejuk gile sebab hujan...bayangkan lah hujan.. campur aircond..kul 1 pagi... fuhh...nasib mr. MJ bagi ida gune towel die yang tebal tu buat jadi selimut... mr.MJ dok depan jadi co-pilot....member die, si pejal yang bawak kete... ida dok belakang ngan awek si pejal, name ina... :) benti kat shell beli macam-macam.. jajan la.. asam jeruk la.. roti la.. air la.. konon-konon nak makan dalam kete.. sonok nye.. dah lame tak jalan jauh...ngeh2

Dalam Perjalanan

Kitorang pasang radio kuat-kuat sambil nyanyi... hehe... kene la stay up.. takkan nak tido lak, sian la si pejal tu drive sorang-sorang... tapi malam tu ida tak rase ngantok langsung... sebab ida memang jenis susah nak tido malam, apetah lagi dalam kete... signboard jangan terlepas pandang, sebab si pejal pon first time pegi... kitorang memang tengok signboard jela.. ade jugak tanye-tanye orang...kalau tak, memang boleh salah masuk jalan... dah la kat highway susah tak boleh u-turn... mase kat tol jabor...kete sue & syahir salah masuk simpang.... nasib la diorang reverse tu tak jadi pape... bahaye betol... mase dah sampai kat Paka punye tempat petronas tu, diorang sume macam teruja gile tengok ade api...



ida tak la excited sangat sebab dulu ida memang duduk kat dungun.. so balik pahang mesti lalu paka tu... tapi time siang...ni first time lalu malam... memang cantik gile api tu sume... tak puas amik gambar dalam kete...kitorang sampai berenti kan kete, then turun amik gamba kat tepi jalan.. haha.. best gile! :))) kete lain yang tengok, msti ingat kitorang ni datang dari oversea =p


ida teruja tengok orang-orang kampung kat Tganu ni... kitorang lalu pukul 4 pagi, diorang dah bukak kedai makan... ade yang naik basikal tak tau nak pegi mane... ade yang siap main bola.... fuhh...sampai dungun dah masuk time subuh... cari surau & masjid tepi jalan tak jumpe....seronok sangat dapat lalu kat bandar dungun.... tempat ida membesar tu....16tahun duduk dungun... ha, dah lepas dari dungun, baru jumpe surau.... solat subuh... lepas tu sambung perjalanan....



kitorang kene menghala ke merang sebab jeti ade kat situ... masalah nye signboard ke Merang tak de langsung... ntah pape.... banyak kali kene tanye orang... kalau tak, mesti tak jumpe cari.... mase dah nampak signboard merang, ingat kan dah dekat ngan jeti... rupenye jauh lagi... mule-mule tambah 30km.. pastu 10km lak... adoi.... sabar je la....mase tu sume orang dah lemau...

Dah Sampai Jeti

Kitorang sampai kat jeti dalam pukul 830 pagi... pastu lepak dulu pegi toilet sume... ngan bekfas.... pekena nasi lemak ikan tongkol... best jugak.. lame tak makan... :) yummy.... kat jeti tu ade jual banyak gak cenderahati... baju, topi, keychain, tedy bear.. macam-macam la.. tapi harge boleh tahan la... so ida tak beli pape pon... tengok-tengok je... kak tikah ngan anak die beli topi pantai tu... chumel je.. ehee... :) bot janji pukul 9.30 lepas tu kul 10.30 lak... last-last kul 11.30 lebih baru kitorang boleh naik bot....


adoilah... mase tu sume da letih... dah baring-baring kat pangkin jeti tu.... tak larat gile.... naik bot dari jeti ke pulau amik mase sejam... best sangat naik bot..... boleh dengar bunyi ombak.... boleh tengok banyak pulau... heee.... bile la nak boleh sampai ke pulau ni..... hmm

to be continued.....



p/s : entry ni je ade gambar.... sebab amik pakai hp ida... ida tak de digi cam macam dorang yang lain, so tunggu dorang upload gamba kat fb, baru ida bole upload kat sini... sorry ye :)))



9 KATA KAU:

NahDaTuLIzaH said... [Reply]

wah...sronok nye bercuti...jeles nih...huhuhu

sI tEDI said... [Reply]

seronok! aku tak pernah lagi sampai sana :(

LuVidA^^ said... [Reply]

kak izah --> sonot banget.. hehhee.. akak pon pegi la bcuti ngn mr. B =p


si tedi --> cube la pegi pulau2 kat ganu nun... mesti best..jamin!

intanurulfateha said... [Reply]

amboiiii
jalan sakan ekk
mak tau x neh? ;p

LuVidA^^ said... [Reply]

intan --> msti la mak tau.. isk2...

IxoR@ said... [Reply]

wow Redang sangat cantik.... !!!!

snorkeling tak?

:D

best best.... dpt tgk penyu tak?

LuVidA^^ said... [Reply]

sis ixora --> cantek gile kn sis? ehehe... yg lain2 kene tunggu cite part 2... =p

::AnEp:: said... [Reply]

eeeiii..best nyer...!

LuVidA^^ said... [Reply]

anep --> besttt gile!!! :D

Post a Comment

terima kasih atas komen-komen yang diberikan.
=D

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

♥♥ Luvida ♥♥ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea