Friday, July 20, 2012

hati-hati dengan facebook

DITAIP INDAH2 OLEH LuVidA^^ KETIKA JAM 1:42 AM
salam & hai,

tadi kat facebook ida ade post status ni :

have you noticed that social media is such a "dangerous" place? whatever you check in...whatever you post...your pix..everything is insecure..people may used it for bad thing..and u are not supposedly put your employer name at your profile..it's for your own good. :)

ida ade pergi tranning hari ni. tentang social media .. do's and don'ts ..apa yang kita boleh buat dan tak boleh buat .. social media ni yang kita guna hari-hari la. contohnya facebook, twitter and also blog.
everything ade guidelines die.. for safety jugak.. so, apa yang ida belajar (and insaf kejup) kita tak boleh post suka hati kat facebook and blog.. later, if ada pihak yang tak suka kat kita (haters) atau pon ada pihak yang nak amik kesempatan, diorang boleh simply print screen je status atau komen kita and create the issue. bahaya tau tak! ingat tak kes famous amos dulu.. kes hina sultan la.. macam2 kes..blogger yang selalu kene tangkap ngan polis..(macam uncle tettt)

kalau boleh elakkan la nak check in @facebook tu..contohnye makan kat mana.. pergi mana.. dengan sapa.. kalau orang nak culik, senang-senang je tau. huhu. posting pictures and videos lagi bahaya. kalau setakat menda super impose tu, dah lama dah ada..even benda yang kita dah delete pon, orang still boleh trace and amik balik.


one more things, pada sapa yang dah kerja. kat profile facebook ade die suruh tulis 'works at' dulu ida taruk jugak nama company lama, tapi bila dah quit, ida just taruk "bumi Allah' je.. don't ever put your employer name or company name!!! kalau jadi isu apa-apa silap-silap boleh kene council atau terminate free free je..ye la, kadang tu kita rasa stress kat tempat kerja, then kita post status tentang ofismate atau boss.. so, benda ni bile orang luar baca, reputation company kita jugak yang teruk. betol tak?? even worst, kena saman baru tau.. haha..


kesimpulannya, kalau sal kerja better kita separate dengan hal peribadi. avoid to story about your work at your personal blog or facebook. itu apa yang ida dapat info masa tranning siang tadi la. ida pon dah delete gambar opismate yang ida taruk kat sini (yang latest and yang ida ingat je la).. sebab tak mintak permission diorang untuk publish kat sini..remember, anything that you want to post, that belong to others, need to get permission or approval first.. jangan main upload je..sekian.


4 KATA KAU:

Gaara said... [Reply]

memang bahaya pun fesbuk skg ni..kena hati2..nway good information..:-)

anuar ab bakar said... [Reply]

betul...hati2 dengan setiap apa yg kita postkan...tq for the gentle reminder..

Budak Botak said... [Reply]

Betul tu, paling bahaya cerita kat orang makan kat mana, tido kat mana, bahaya2...

sabree hussin said... [Reply]

tempat kerja kena rahsiakan, lainlah kalau bisnes sendiri

Post a Comment

terima kasih atas komen-komen yang diberikan.
=D

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

♥♥ Luvida ♥♥ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea