Wednesday, July 25, 2012

Malaysia ranking 34 dunia ibunegara paling sopan! (Tahniah)

DITAIP INDAH2 OLEH LuVidA^^ KETIKA JAM 10:16 PM

salam & hai,

dah berapa tahun dengar radio..paling best time pagi sebab semua stesen ada topik yang nak dibincangkan. tapi pagi ni dalam sejarah, hot fm dan era fm cakap sal benda sama.
gara-gara kajian yang dibuat oleh readers digest.

Kalau enam tahun yang lalu, Readers Digest meletakkan tahap ketidaksopanan Malaysia di tempat ke 33 daripada 35 negara.

Penilaian terbaru yang didedahkan majalah tersebut menunjukkan Kuala Lumpur hampir menduduki tangga terbawah senarai Bandar Terkemuka Kurang sopan di dunia iaitu di tangga ke 34 daripada 36!!! ISk2. sungguh memalukan. kata rukun negara ada " kesopanan dan kesusilaan" mana pergi sumer tu??hehe.

Tadi dengar pemanggil pon, macam2 bagi komen. rata-rata setuju la..memang rakyat Malaysia ni dah kurang sifat sopan dalam diri.

Antara tabiat buruk yang tersenarai :
*mengabaikan papan tanda larangan merokok
*sampah bersepah, tandas awam kotor
*tutup pintu lif cepat-cepat (tak bagi orang lain masuk)
*berebut masuk dalam Tren tanpa bagi laluan pada orang yang nak keluar terlebih dahulu
*bercakap dengan kuat di telefon walaupun dalam wayang
*tak tepati masa
*tidak mengucapkan "terima kasih"
*meninggalkan troli di tempat letak kereta
*tak bagi tempat duduk pada penumpang yang mengandung ,kurang upaya atau tua.
*curi parking orang, parking kat tempat OKU
*tukar laluan tak bagi signal

Ida pon ada jugak tersenarai dalam perkara-perkara di atas. haha. lepas ni kena insaf sikit la. tapi bulan puasa ni, tak leh bagi orang tempat duduk. sebab semua orang pon penat. betul tak?? weeee :)

2 KATA KAU:

piko pink said... [Reply]

kne naekkan ranking nie..

Ietams said... [Reply]

itu lah dia orang key el..

Post a Comment

terima kasih atas komen-komen yang diberikan.
=D

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

♥♥ Luvida ♥♥ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea