Saturday, October 2, 2010

TIPS yang COOL untuk jaga PC/Lappy [part 2]

DITAIP INDAH2 OLEH LuVidA^^ KETIKA JAM 10:00 AM

Salam.

Ida nak share lagi 6 TIPs penjagaan PC tambahan dari entri yang lepas.

  1. Jangan install software antivirus yang ada password kalau korang ni seorang yang pelupa!
  2. Kalau nak berjalan jauh contohnye naik bas, tanggalkan beberapa komponen dan letak dalam beg yang berasingan seperti hard disk, graphic card..sebab takot berlaku hentakan atau terjatuh. Maklum lah komponen-komponen tu kan sensitif.
  3. Elak install software yang mencurigakan.
  4. Kalau PC slow, sila upgrade hardware ataupon remove mane-mane application yang tak digunakan. Kalau terlampau banyak video, movie, lagu, atau game elok burn dalam CD atau thumb drive. Tak pon beli je external hard disk.
  5. Kadang-kadang bila masalah muncul, cara yang paling senang adalah restart PC .
  6. Jangan on PC 24jam. Bahaya untuk jangka masa panjang.

Ok.. itu saja. Selamat beramal ye... hehehe~~

info : Majalah Remaja edisi 15 jun 2010. Credix pixca HERE.


2 KATA KAU:

ferra said... [Reply]

heee. tenks. i guna lah nti sume tips neh.

LuVidA^^ said... [Reply]

@ferra, bagus2!!

Post a Comment

terima kasih atas komen-komen yang diberikan.
=D

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

♥♥ Luvida ♥♥ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea