Monday, February 15, 2010

petua tok

DITAIP INDAH2 OLEH LuVidA^^ KETIKA JAM 10:07 PM
salam.
hari ni, ida ngan family pegi kuantan. uma mak ngah. lawat tok..pade yang tak tau, tok ida kan saket, so die ade kat uma mak ngah...senang ade orang jage...*sebelum ni tok tinggal sorang kat kampung, temerloh*

tok ida ni jenis bising banyak bercerita....tadi mase lawat die, die da bertambah ok....so banyak la die pot pet pot pet....tak gaye macam orang saket pon...cume tok tak larat nak berdiri....kalau nak gi toilet pon, die juz mengensot je....ade cerita bes yang tok cerite.....ida sebagai cucu, baru tadi la tau....rupenye tok ade petua yang die gune untuk halau/elak kuase jahat dari kacau die....mase tok tinggal uma mak ngah tu, die cerite ade la kene ganggu dengan bnde ghaib la kot....ade mimpi yang bukan-bukan....so tok suroh mak ngah sediakan lidi 41 batang.....lidi yang amik dari pokok kelape tu la....then lidi tu die ikat macam buat penyapu.....die bace ayat kursi, pastu tiup kat lidi tu.....then mase malam....time nak tidur, die pon libas-libas kan lidi tu kat bntal ngan tilam.....dengan izin Allah, memang tak de la gangguan lagi....tok boleh tidur lene katenye....huhuuu....cumel tak? terbeliak gak la dengar tok cerite tadi.....tak tau lak, tok memang amalkan bende tu....ye la, orang lame kan, kalau kite tak ikot kehendak die, karang merajuk plak.....janji bnde tu tak memudaratkan, ikot kan aje la.... :D

kul 4 lebey kurang, ida gerak balik uma....lain kali datang lawat tok lagi....mintak-mintak tok lepas ni da bole jalan....amin.


6 KATA KAU:

Anak Gemilang said... [Reply]

kak ida.. :)
hehe.
tok = ini (org sarawak.. )

petua tok= petua ini..

hehe.

;)

Syarifah Nadiah said... [Reply]

comei jek tok akak nih,

lemonade said... [Reply]

syaitan dan jin takot dgn lidi kot.

LuVidA^^ said... [Reply]

ora,

kak ida x reti bhase srwak ni..
heee

LuVidA^^ said... [Reply]

sya,


tok cumel cm cucu die =D

LuVidA^^ said... [Reply]

lemonade,

mungkin.
kehkeh =p

Post a Comment

terima kasih atas komen-komen yang diberikan.
=D

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

♥♥ Luvida ♥♥ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea